Mad på tur

Nej, det er ikke maden der er gået sig en tur, men den mad vi tager med uanset om det er på en kort eller lang tur. De færreste slæber trods alt næppe den store køletaske med eller har lyst til at bære rundt på kilovis af kogegrej og madvarer, men det behøves heller ikke for at kunne stille sulten på både en velsmagende og god måde.
Det kræver bare en smule planlægning og forberedelse inden man tager afsted – og ikke mindst at man husker på, at næsten alting smager himmelsk efter en god og lang dag i vandrestøvlerne.

mad på tur

Planlægning og forberedelser

Det afhænger naturligvis af om hvor længe man skal afsted og hvorvidt man overnatter i hytter eller herberger, hvor der er køkkenfaciliteter, eller om man selv har tranguiasættet med, laver bål eller slet ikke har tænkt sig at kokkerere selv, men enten bare at koge vandet til det frysetørrede måltid eller spise resten af madpakken.

Hvis man bare er afsted en enkelt dag giver det sig selv – nogle gode snacks til pauserne og en god madpakke med noget man kan lide og som er let at spise. Men der er alligevel et par ting at overveje, inden man fylder tasken eller rygsækken med proviant.
For det første kan det ikke undgås at tingene bliver lidt klemt eller rystet, når man vandrer. Hvis man gerne vil have den modne banan, tomaterne eller det bløde brød, så kan det være en god ide enten at lægge dem i en beholder og stoppe efter med lidt papir så de ikke rasler rundt.
For det andet skal man overveje vejret – det er ikke alle madpakker, der overlever lige godt en varm sommerdag. Omvendt kan det på en kølig og blæsende dag godt betale sig at tage noget varmt med i termoflasken som supplement til maden.

LÆS OGSÅ Fra drøm til virkelighed

Mad til flere dage

Hvis man skal afsted i flere dage kræver det lidt mere forberedelse, uden at det behøver at blive besværligt af den grund.

Som altid gælder det om at holde øje med vægten i rygsækken, men i forhold til maden så skal man også tænke over holdbarheden, og derfor enten undersøge hvordan indkøbsmulighederne er sidst på dagen eller undgå at tage letfordærvelige madvarer med.

Hvis man i stedet for eksempel at medbringe hele posen med ris i stedet måler op hvor meget man normalt ville bruge til et måltid og så fylder det i en pose – det samme gælder øvrige basisvarer som havregryn og brød eller hvad man nu kan lide – det kunne være alle de tørre ingredienser til pandekager, som man måler op og blander i en pose. Man kan også med stor fordel på forhånd have snittet de grøntsager, man har tænkt sig at bruge til maden og kommet dem i en pose – der kan laves en helt forrygende ris pilaf eller grøntsagssuppe med bacontern på et trangiasæt eller i en gryde over bålet. Især hvis man laver en lille krydderiblanding eller lægger en boullionterning sammen med grøntsagerne, inden man går hjemmefra.

Noget andet man kan overveje er om maden man medbringer (eller køber ind til undervejs) kan tilberedes på flere måder og på den måde give mere end et enkelt måltid. For eksempel kan resterne af de gulerødder, peberfrugter eller tomater, man bruger som snack i løbet af dagen, bruges i aftensmaden – eller bakken med æg man købte hos købmanden kan bruges til omelet til aftensmaden, pandekager til dessert, blødkogt æg til morgenmad og de sidste bruges hårdkogte til frokosten dagen efter. Det vigtigste er at man er åben for muligheder og laver noget man kan lide, som mætter og som er nemt.

LÆS OGSÅ Vandring – hvorfor, hvordan og hvor

turmad vandreshoppen

Grej

Overnatningsmåden og maden man beslutter sig for har også betydning for hvilket kogegrej, man skal pakke. Overnatter man i hytte, vandrehjem eller lignende er der køkkenfaciliteter og man kan nøjes med madvarerne. Ellers kommer man langt med en dyb pande eller en gryde, en flad tallerken og bestik. Et krus kan bruges til at drikke af, men egner sig også fint til både suppe og grød. Hovedpointen er at det meste grej helst skal kunne opfylde flere funktioner for at spare vægt og omfang, men stadig give en dejlig oplevelse.

LÆS OGSÅ Billige alternativer til frysetørret mad