Vandring giver energi

At bruge naturen hjemme som ude, er noget, jeg har nydt i mange år. Det er her, jeg får ny energi af de store dyre- og naturoplevelser. For mig handler det om at turde tage det første skridt, og lære sig de færdigheder, man har brug for – stille og roligt.

Ved at lære en ny ting ad gangen, går det som regel meget bedre, og selve oplevelsen bliver dermed også bedre. Derfor færdes jeg også altid ud fra mit motto: “Eventyret starter i din baghave”. Det gælder om at finde eventyret i alt, hvad man laver.

Det har jeg gjort i mange år gennem vandring. Om det så var til spejder som lille eller træning til at blive soldat. I min tid som soldat fik jeg også en masse anderledes vandreoplevelser – især i Slædepatruljen Sirius. Ved Jægerkorpset lærte jeg meget om mig selv og min krop på de lange, mørke natorienteringsmarcher og gennem selve arbejdet.

Sidenhen er det blevet til mange dejlige oplevelser med vandrestøvler og rygsæk. Det kan være 1-3 overnatninger på de mange skønne vandreruter, vi har herhjemme, til lange ture i Norden, Grønland, eller som da jeg gik og padlede “Alaska på tværs”.

Det, der er så fantastisk ved vandring er, at du bevæger dig langsomt frem og ser mere. Du er stille og kommer tættere på dyrene og på naturen.  Der er også noget fantastik ved at gå: tankerne kører, sindet bliver stille, og
nye tanker bobler frem. Dog er det vigtigt, at du ikke er tungere end højst nødvendigt og er i træning til at vandrer. Ligeså meget energi det kan give dig at vandrer, ligeså meget energi kan det kræve, hvis du har ondt i skuldrene, ryggen, har vabler på fødderne og er presset over, hvad du har bevæget dig ud i.

Noget, der er lige så fantastisk er at gå med alt på ryggen. Når dagen er gået, og du ikke gider mere, kan du slå lejr, når du vil og nyde lejrlivet. Mange steder i Norden er der allemandsret. Så du kan sove, hvor du vil, hvis bare du tager hensyn til naturen. Herhjemme er der faktisk utroligt mange teltpladser, shelter og endda skove, hvor du må slå telt op, lige hvor du vil. Det kan du se ved at følge linket: ”Ud i naturen”.

Selv når jeg er på de mere ekstreme ture: uden for veje og ruter, i hårdt terræn, hvor jeg har det hårdt til tider, er våd og slidt, sker der de mest skønne ting. Jeg har oplevet så mange gange at være slidt, og tankerne begynder at kræse om ”hvorfor gør jeg det her?”. Det er lige her, den helt store belønning ofte kommer. Det kan være i form af en Grizzlybjørn, en lille fugl på reden, en humlebi eller andre dyreoplevelser, jeg kan leve højt på i mange dage efter. De oplevelser ville jeg aldrig få, hvis ikke jeg bevæget mig derud.

Så hvis du vil ud og finde energien i naturen og gennem vandring, så start i det små og træn dig op, lige fra brug af udstyr til kroppen. Ved at tage et skridt ad gangen og forberede dig på de ting, du skal igennem, vil jeg love dig mange mindeværdige oplevelser derude.

Husk nu at få det rette udstyr. Det gør en kæmpe forskel at have godt udstyr, som især ikke er for tungt, når det handler om vandring.

Her er lidt gode råd og fif fra mig:

Vejledninger:

Ting jeg er super glad for på vandreture:

Rejser du med barn:

Motivation og planlægning:

Rigtig god tur.

Med venlig hilsen,

Erik B. Jørgensen

Forfatteren: Erik B. Jørgensen er fuldtidseventyr, foredragsholder, forfatter og guide. Erik har en fortid i Slædepatruljen Sirius og Jægerkorpset. Han har i mange år lavet en lang række ekspeditioner og ture, som han beretter -og skriver anmeldelser, fif og gode råd om.

Følg ham på www.komud.dk.

©Vandreshoppen.dk, 10-2015.