Billige alternativer til frysetørret mad

  • Start i supermarkedet
  • Poser til maden
  • Sådan tørrer du selv
  • Behovsplanlægning
  • Spis nødder og havregrød

Man kan hurtigt købe i fattig i frysetørret mad, når vandreturen skal planlægges – jeg har selv gjort det på en tur i Skotland. Men der findes alternativer til de kendte mærker.

Jeg vil dog understrege, at hvad kalorieindhold, smag og vægtfordeling angår, så er det svært at komme uden om de “dyrer” mærker, når vi altså taler frysetørret mad. Du kan vælge at se det som lidt af en opdeling, hvor det frysetørret er til de professionelle , hardcore vandrere i bjerge og fjelde. Hvis du ikke er én af dem, kan du måske godt gå lidt på kompromis og gøre din pengepung glad.

Start i supermarkedet

Hvor plejer du at handle ind? Nemlig, i supermarkedet. Så når du skal på vandretur, kan du med fordel starte der, det gælder blot om at vide hvad du har brug for.

Har du hørt om Knorr Lasagne? Muligvis, men hvad med deres små pakker af pasta bolognese og cabonara?!

Det har godt nok elementer af frysetørret mad over sig, selvom sammenligningen nok er lidt tynd. Kan du leve på en Knorr pakke blandet op med varmt vand, så har du et billigt alternativ til under 1/3 af prisen.

LÆS OGSÅ Fra drøm til virkelighed

Poser til frysetørret mad

Der er mange alternativer til de poser frysetørret mad normalt kommer i. Du ved, dem hvor man bare lige hælder kogende vand i og så lader det trækker 5min. efter omrøring. Personligt bruger jeg ganske almindelige fryseposer fra supermarkedet. Fryseposer vejer ikke særlig meget og er særdeles velegnet til eksempelvis havregrød, der er portions opdelt hjemmefra. Et andet alternativ er de såkaldte “Vakuumposer“, der nok mest kendes fra når der skal laves a la Sous Vide.

Det bedste alternativ, og mest miljørigtige er selvfølgelig maden direkte i potten! 😉

LÆS OGSÅ Rygsækken – ikke bare en rygsæk!

Sådan tørrer du dit eget frysetørret mad

Varmluftsovn:

Ved 70 grader begynder retten at tørre ind. Det kræver at du ikke fordeler det i et lag på mere end ca. 1 centimeter. Regn med godt 12 timer før maden er tørret ind. For at dampen skal forsvinde, kan man lade ovnen stå let på klem – Vær opmærksom på at det selvfølgelig ikke er særligt miljøvenligt at lade varmen fise direkte ud igen.

Dehydrator:

I stedet for at bruge din almindelige varmluftsovn, kan du også investere i en såkaldt “dehydrator”. Når man ser bort fra selve investeringen, typisk små 500 kr., så er det billigere i el end ovnen. Til gengæld tager det længere tid at få “frysetørret” mad ud af det.

Det anbefales derfor, at hvis du seriøst vil til at tørre din egen turmad, at du anskaffer en dehydrator til formålet.

Behovsplanlægning er Alfa Omega

Når jeg går en mindre tur (5-20 km), så kan jeg sagtens nøjes med et par bananer, lidt nødder og vand. Skal du på en længere vandretur er snakken en helt anden. Der er dog også forskel på længere vandreture, og til nogle, anbefaler jeg helt klart at du køber frysetørret mad. Det er f.eks. hvis du skal gå mange kilometer hver dag, ikke har mulighed for at handle undervejs og skal tænke aldeles godt over vægten.

Spis nødder og havregrød

De skal ikke blandes op med noget, smager godt og så er det meget kalorierige.

Til eksempel indeholder en almindelig pakke med valnødder, 712 kalorier pr. 100 gram.

Dertil kommer en lidt kedelig klassiker, nemlig havregrøden, der kan gøres lidt mere interessant med rosiner.

Rosiner indeholder 328 kalorier pr. 100 gram.

Et godt alternativ til frysetørret mad, der kan strækkes over mange dage om nødvendigt.

LÆS OGSÅ Mont Blanc vandring i Frankrig som 61-årig