Har du nogensinde hørt noget så åndsvagt: leje af sovepose på afbetaling?!

Af Oskar Verdoner Møller, indehaver, Vandreshoppen.dk.

Må indrømme, at hvis nogen havde sagt det til mig for 5 år siden, så havde jeg nok tænkt; “hold kæft det lyder dumt”. Selv den dag i dag, kan jeg syntes det lyder lidt åndssvagt, men ikke desto mindre, så tilbyder Vandreshoppen.dk, at man kan leje såvel sovepose, som liggeunderlag og rygsæk, separat eller samlet, på AFBETALING.

Idéen til udlejning på afbetaling

Jeg er nok, som så mange andre, vokset op i en verden, hvor idéen om afbetaling og den praktiske virkelighed, hang sammen med købet af en større investering til hjemmet. Hos mine forældre, mens de endnu var samlevende, altså i mit barndomshjem, var køb på afbetaling noget, der kun kunne ses i sammenhæng med køb af bil, eller måske ligefrem et spritnyt fjernsynsapparat. 

For mine forældres generation, har køb af småting på afbetaling, nok været noget nær det dummeste de kunne forestille sig, og måske med god grund. For ikke ret mange år siden, faktisk blot 15 år siden, var det nemlig af tekniske årsager, både praktisk umuligt og forholdsmæssigt alt for dyrt, at købe for mindre beløb, på afbetaling. Meget er sket siden, og et par små og mellemstore finanskriser, har vendt op og ned på den gængse opfattelse, om ikke andet, så min opfattelse.

leje af sovepose Oskar Verdoner Møller

Jeg stødte på mit mindste køb til dato på afbetaling, da jeg til min store forundring, købte mig en pizza online, og de næste mange måneder betalte af på pizzaen, i rater af 6,5 kr. Pr. Måned. Egentligt anså jeg det for lidt af en gimmick på daværende tidspunkt, men efterhånden har det sat sig i mig, hvorfor ikke?

Hvis det ikke er dyrere for forbrugeren, det vil sige at købe på klods, og det dermed er rente og gebyrfrit, hvorfor skulle man så gøre det besværligt at vente med at leje en sovepose, til efter behovet var passeret, fordi man ikke havde 500-600 kr. Til leje og depositum midt i måneden. Det giver i hvert fald ikke mening for mig, når nu denne ekstra kundeservice, både er teknisk mulig og rentabel for begge parter.

At købe på klods – op de klets

I al min flatterende mangel på ydmyghed, anser jeg mig selv for lidt af en moderne købmand, e-købmand. Og en købmand lær af andre købmænd (og handelskvinder)!

Så på den måde, er der vel ingen forskel på en moderne købmand, der tilbyder sine kunder at købe på afbetaling, eksempelvis over 3 måneder, end den gamle købmand, der tilbød sine kunder at købe på klods i trange tider.

HollandVidste du? Udtrykket “at købe på klods”, oprinder af det hollandske udtryk “op de klets”. På “klasket”, på håndtrykket, eller på tillid.

I tillid til, at den handlende betalte den første i måneden, kunne købmanden så give på klods. Den tillid mener jeg stadig der bør være, og det oplever jeg også. I moderne tider kan man dog fjerne det meste af risikoelementet som e-købmand, når man tilbyder køb på afbetaling. Denne risiko er mere eller mindre elimineret af de firmaer der tilbyder at agere mellemmænd, for køb på afbetaling, og det til glæde for såvel købmanden som forbrugeren. Det kan jo selvsagt, af åbenlyse grunde, være svært at opbygge et tillidsforhold til mennesker man aldrig møder, og som udelukkende shopper online, hjemme fra de vante omgivelser. Så er det jo rart, om end meget bekvemt, at det stadig er muligt at tilbyde køb “på klasket”, med minimal risiko for begge parter. Det handler ikke om mistillid, tværtimod, så er det blot et udslag af moderne handelsformer, hvor handel er noget der foregår online.