sankeLær at sanke i naturen

Hejsa – det er Oskar igen 🙂 Denne gang vil jeg introducere dig til det at sanke. At sanke betyder i virkeligheden “at samle”, og i denne forbindelse er det selvfølgelig, at sanke til køkkenbordet fra din lokale natur.

Oversigt

Hvad er at sanke?

Sanke

Har du en have eller kender du én med have, og står der et frugttræ, for eksempel et æbletræ, så har du garantere været med til at sanke æbler i haven. Det at sanke, betyder nemlig “at samle”, og det er noget vi mennesker har gjort i flere tusinde år, helt tilbage til jæger-samler samfundet.

Måske har Nak & Æd udseendelserne, fra Danmarks Radio, været med til at fremavle en opblomstring for det at sanke.  Ihvertfald er der i dag mange der sanker til køkkenbordet, alt lige fra svampe og bær, til vilde krydderurter. Der findes mange former for sankning, og det er i mange skove også muligt at købe en rettighed til at sankebrænde i skoven.

Så selvom sankning og det at sanke er en gammel tradition, udbredt blandt mennesker overalt på jorden, og for nogen til stadighed en livsnødvendighed, så er det mit indtryk, at der er kommet flere hobby sankere til – hvilket jo kun er skønt!

Naturen rummer nemlig et helt enormt og gratis spisekammer, så længe vi er med til at passe på den. Og ny nordisk mad, er måske det bedste eksempel på, hvad vores danske natur kan præstere til madlavningen.

Sankekalender: forskellige årstiders høst

Her har jeg samlet en oversigt over de måneder, hvor man kan sanke al verdens mad fra den lokale natur.

Hele året

Det er stort set kun visse tangarter der kan høstes året rundt, hvorfor du også kan se hvilke måneder andre planter er klar til at blive sanket i.

Blæretang (strand)

Sanke

Sukkertang (strand)

Fuglegræs

Fingertang

Savtang

Januar

Februar

  • Østershat

Marts

  • Enebær
  • Gederams

Januar

Januar

Januar

Januar

Januar

Januar